Spring naar inhoud

HET NIEUWE STATION

Het stationsgebouw met 14 verdiepingen bereikte in augustus 1972 het hoogste punt. De entree van het 60 meter hoge gebouw ligt met het front naar de Bezuidenhoutseweg. De grote hal (begane grond) is 30 x 90 meter groot. Deze hal sluit aan op een zestal perrons. De ruimte onder de hal wordt benut als rijwielkelder.
Het spoorweg emplacement heeft 6 perrons voor de volgende bestemmingen:
2 perrons voor de richting HS en Rotterdam CS.
2 perrons voor de richting Gouda, Utrecht.
1 perron voor de Hofpleinlijn en de Zoetermeerlijn.
1 perron voor de richting Leiden.

 

De lengte van de perrons varieert, afhankelijk van de bestemmingen, van 220 tot 425 meter. Langs de 6 perrons worden 11 sporen aangelegd. Op het emplacement komen 10 km spoor en 52 wissels te liggen. Op 27 september 1973 komen de eerste nieuwe sporen in gebruik voor 4 treinen per uur in de richting Utrecht, tevens wordt op dat traject dan het nieuwe station Zoetermeer in gebruik genomen. In 1976, kunnen er 4 treinen per uur gaan rijden naar Rotterdam Hofplein en 4-5 treinen per uur naar Delft – Rotterdam CS en 6 treinen per uur naar Leiden. Pas in 1980 gaan er treinen rijden naar Schiphol.

 

Voor de vakantietreinen, meestal met 15 rijtuigen, is spoor 7 extra lang gemaakt. Op 15 augustus 1975 is de lengte van dit perron weer teruggebracht naar 11 rijtuigen, omdat inmiddels spoor 4 in gebruik was genomen. Spoor 4 zou jarenlang het vaste spoor blijven voor vertrekkende en terugkerende Vakantietreinen.
Op 30 mei 1977 wordt het gehele station voor het publiek in gebruik gesteld, nadat het samen met het tramstation al op 28 mei officieel geopend was door Prinses Beatrix en Prins Claus.

 

DE LAATSTE VAKANTIETREIN
Nadat namen als Hotelplan Expres, Bergland Expres, Bicentra Expres en Mediterraneo in de loop van de jaren verdwenen zijn, bleef een combinatie van deze treinen over onder de naam: Alpen Expres. In de winter 2000/2001 heeft deze trein voor het laatst zijn vertrek en aankomst in Den Haag CS.