Spring naar inhoud

Stations Den Haag

DEN HAAG van SS en HS naar CS
Den Haag is vanaf 1937 de bakermat geweest van de Vakantietreinen, zoals de Bergland Expres, Hotelplan Expres, Mediterraneo en de Alpen Expres.
Dit omdat, vooral in de beginperiode, de kantoren van de diverse treintouroperators allemaal in Den Haag gevestigd waren. Zowel Hotelplan, Nederlandse Reisvereniging en Lissone Lindeman hadden hun kantoren in Den Haag. Vanzelfsprekend werd Den Haag dan ook jarenlang de thuishaven. Pas in de winter 2000/2001 werd Utrecht CS het beginpunt.

DEN HAAG HOLLAND(S) SPOOR (Gv)
Het eerste perron is hier altijd de basis geweest van de vertrekkende Hotelplan Expres. De trein werd in ‘de tuin’ door de NS in elkaar gezet. Dat gebeurde in hoofdzaak op de ‘de lange 4’. Tijdens het rangeren moest er vaak lang uitgehaald worden, dat gebeurde dan op het goederenspoor tot de Fruitweg, langs tramlijn 11.

  • Op een zaterdag werd geconstateerd dat een buffer van het DSG restauratierijtuig gescheurd was. De eenvoudigste oplossing was, gewoon uitzetten en de trein met zo’n 500 reizigers zonder eten en drinken te laten vertrekken naar Oostenrijk. Alle NS-ers waren altijd enorm betrokken bij deze trein. De Onderchef (T.Osinga) en de Tractie-opzichter (T.van Rhee?) besloten met de WR op stap te gaan naar een lasbedrijf in de industriewijk achter het station.
    Kennelijk hadden zij daar goede contacten mee. Personeel was nog wel aanwezig om de klus te klaren. Op zaterdag werd over het
    algemeen nog normaal gewerkt.
    Enfin, een rangeerlok, een rangeerder en de Onderchef gingen met het konvooi de stad in. Via de sporen in de Waldorpstraat werd de WR bij het lasbedrijf in de 1e of 2e v.d.Kunststraat voor de deur gezet. De lassers deden hun werk snel en het konvooi kwam weer terug en de WR kon ingerangeerd worden. Zonder vertraging vertrok de Hotelplan Expres die middag richting Oostenrijk.

Het personeel maakte daar in de ‘tuin’ de trein ‘klaar’, zij waren via het kantoor op de Laan van Meerdervoort (contrôle van het uniform) in dienst gekomen in de stationsrestauratie (bij Stien) op het 1eperron, bij de Hofplein sporen. Één van de stewardessen had de z.g. ‘trapdienst’. Deze dienst bestond uit opvangen van de reizigers, welkom heten en vertellen op welke plek op het perron hun rijtuig ongeveer zou komen.

  • Het 1e perron kon maar 9 rijtuigen hebben, zodat er aan beide kanten steeds 3 rijtuigen buiten het perron stonden. Zodra de trein langs het perron stond, meestal zeer ruim voor het vertrek werd er vanuit het Café Internationaal gezellige muziek ten gehore gebracht en uiteindelijk vertrok de trein onder de tonen van Auf Wiederseh’n gespeeld door het orkest van Billy Vaughn.
  • Er was op die zaterdagmiddagen altijd 1 jongetje, die door die muziek uit zijn slaap werd gehouden. Hij vond dat overigens helemaal niet erg. Wat was n.l. het geval. In het stationsgebouw woonde de eigenaar (de heer Diender) van de stationsrestauratie en zijn zoon (Stefan) moest ’s-middags nog slapen, maar daar kwam dan op zaterdagen als de Hotelplan Expres voor zijn slaapkamer stond, weinig van terecht.

In de zomer van 1968 en in de winter van 1968/1969 rijden de Hotelplan Expres en de Bicentra Expres nog van Den Haag HS, maar keren terug op Den Haag SS. Pas m.i.v. de zomer 1970 vertrekken ook de Hotelplan- en de Bicentra Expres van het station Den Haag SS.
Her 1e perron van Den Haag HS kwam pas weer in het winterseizoen 1989/1990, 1990/1991 en 1991/1992 in gebruik als beginpunt van de Vakantietrein ‘Franse Alpen Expres’ (v.17.36) naar Bourg St.Maurice.